Novinky | Videa

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

RED HOT CHILI PEPPERS v ČR

29.08.16

Více

Echoes

Persistence tour 2017

Persistence tour 2017

20.01.17 | 19:00 hod.

Live - nejbližší akce

Persistence tour 2017

20.01.17 | 19:00 hod.

Více | Přidat koncert

Recenze

WEATHER REPORT - 8:30

WEATHER REPORT - 8:30

1979 Columbia

Byly doby, kdy se chodilo hlavně na koncerty s ne zcela jednoduchou hudbou, kdy písně běžně přesahovaly desetiminutovou délku, kdy kvalita (hudby) a kvantita (diváků) byla přímo úměrná. Možná se mi to zdá, ale ty doby už jsou dávno minulé a to mě mrzí. Jsem totiž zvědavý, jak by v současné době obstála taková hudba jakou hráli například WEATHER REPORT. Jejich album "8:30" je brilantní ukázkou jejich téměř nadlidských schopností. Ačkoliv se jedná o koncertní dvojalbum, písně 9 až 12 jsou již studiové, ale k tomu se dostaneme později. Mezi živými kousky je jedna z jejich nejúspěšnějších skladeb "Birdland". Proč zrovna název "8:30"? V tento čas, tedy o půl deváté večer, začínaly pravidelně jejich koncerty. Jejich délka se pohybovala kolem dvou a půl hodiny a každý ze členů zde měl vyhrazen čas na sólovou ukázku, ne proto, aby ukázal, jaký je virtuóz, ale aby si ostatní mohli na chvilku oddechnout.

Tato nahrávka zachycuje nejstabilnější období WEATHER REPORT (kapela byla známá velmi velkou fluktuací na pozicích bubeníků a perkusionistů). Kapelu tvořili v tuto dobu čtyři lidé. Zakládající členové: Joe Zawinul a Wayne Shorter. Dalšími byli Peter Erskine za bicími a Jaco Pastorius na basovou kytaru. Mnoho fanoušků má tyto časy nejraději. Důvodem proč se rozhodli hrát ve čtyřech bez perkusí byla podle Zawinula skutečnost, že conga byla na stejné frekvenci jako altové tóny na base a devastovala klavírní party. Navíc pokud nebyl bubeník a perkusionista sehraný, vznikl z toho chaos. Při koncertech pak každý hrál na perkuse, dokonce i Wayne Shorter to praktikoval na svůj tenorsaxofon.

Velkou část nahrávky tvoří koncert z 24. listopadu 1978 v Terrace Theater v Long Beach v Kalifornii. Podle Zawinula nahrávali čtyři koncerty, ale nevěděli, že nejlepší byl zrovna ten první, který je na albu zastoupen z devadesáti procent. Na tomto turné si po velkém úspěchu alba "Heavy Weather" mohli dovolit laserovou show a 3 obrazovky.

Kapela byla velmi háklivá na škatulky – co nenáviděli, bylo zařazování do škatulky jazz-fusion. Podle jejich slov nehráli ani rock 'n' roll nebo jazz-rock ani nic ostatního. Hráli originální muziku svého druhu. Byli samostatná jednočlenná kategorie. I když jsou tato slova velice troufalá, po poslechu alba nezle než souhlasit. Nic nezní tak jako oni.

Původně mělo být živé celé dvojalbum, ale díky zvukovému technikovi se vše ztratilo ve věčnosti. Měli totiž připravené skladby jako "Mr. Gone", "River People" a "Young and Fine." Dvě nahraná vystoupení byla připravena k vydání. Problémy však byly s techniky ve studiu. Dostali tedy jiného technika, který byl trochu frajírek. Prostě on znal vše nejlépe. Skladby pro vydání nahráli na čtyřiadvacetistopý pásek a jedinou věc, kterou chtěl Joe udělat toho osudného rána bylo vymazat něco ze show z Phoenixu, kde tam hrál na jedny ze svých kláves, takže se musela vyhodit tato stopa. Tenkrát ještě nešlo tyto nedostatky moc ztlumit hlasitostí, ale jednoduše se musela stopa smazat .

Nový zvukový technik uměl opravdu nonšalantně mačkat nahrávací tlačítko. Asistent srovnal všechny stopy a nechal mašinu v pozici Ready. Zvukař si toho nevšiml a když zmáčkl Record s úmyslem vymazat jeden kanál, celý ovládací pult zasvítil jako vánoční stromek a v místnosti bylo ticho. Když technik zjistil, co se stalo, okamžitě zbledl, učinil výpad a zmáčkl Stop. Joe chodil po místnosti a měl tohle všechno za zády. Ten muž právě udělal největší hřích, kterého se může technik dopustit, takže nic neříkal a Joe prostě chodil okolo. Kapela tak ztratila nemalé množství materiálu.

Nyní se blíže podíváme na jednotlivé skladby:

"Black Market"
Živý koncert vždy začínal "Bolerem" od Maurice Ravela. Poté světla potemněla a obecenstvo bylo zahlceno zvuky křičících opic, které jsou zde slyšet před úvodní skladbou. Tyto zvuky nahrál Jaco Pastorius v Austrálii. Byl to dialog v komunitě paviánů. Začíná se bicími, přidá se Jaco na basu a poté i Joe. Během písně dojde i na sólo Shortera. Jaco zde předvádí přesnou basovou linku, která však není jednotvárná po celou dobu skladby.

"Scarlet Woman"
Pomalejší a psychedeličtější skladba, která byla vypuštěna z vydání v USA, aby se materiál vešel na jedno CD. Japonské vydání obsahuje již všechny písně.

"Teen Town"
Pastoriova skladba, která ukazuje, co všechno se dá ve čtyřech lidech zahrát. Rychlé a šílené.

"A Remar You Made"
Nádherná skladba od Zawinula, která potvrzuje, že WEATHER REPORT jsou schopni udělat i "jednoduché", pomalé a velmi příjemné písně.

"Slang"
Slavné basové sólo Jaco Pastoriuse, které v sobě nese ukázky skladeb od takových velikánů jako jsou Charlie Parker ("Donna Lee"), John Coltrane ("Giant Steps") a Jimi Hendrix ("Third Stone from the Sun")

"In a Silent Way"
Příjemná a na WR velice krátká a pomalejší skladba, kterou měl Joe napsanou během pár minut v hotelovém pokoji ve Vídni.

"Birdland"
Pokud srovnáte, rytmickou složku této skladby s její studiovou verzí, zjistíte drobné odchylky. Jejich strůjcem však není Peter Erskine, ale Joe, který nějak neměl rád ten bossa-nova rytmus a ptal se Petera po možnosti, hrát tam jiný styl. Nakonec z toho vyšel shuffle. Tato skladba, ač je na poslech velmi chytlavá, byla jednou z nejtěžších pro živá provedení. Soustředit se na ruce, které obě hrají nezávisle na sobě bylo i pro takového hráče, jakým byl Zawinul, velmi obtížné.

"Thanks for the Memories"
Opět klidnější skladba, která vás připraví na další bláznivou věc, jež bude následovat a tou je:

Badia/Boogie Woogie Walz Medley
Bláznivá věc, u jejíhož poslechu se člověk opravdu zasměje. Protože postupy, které zde kapela vytváří, se nedají ani normálně popsat.

"8:30"
První nahrávka, kde Zawinul použil vocoder. Celá melodie zde byla vocoder melodií. Je to spíše směsice zvuků.

"Brown Street"
Nahrávka, která byla pořízena přímo v domě Zawinula. Jaco měl přijít na zkoušku, ale zdržel se, tak Peter, Wayne a syn Zawinula Erich prostě začali hrát a vznikla z toho "Brown Street." Původně byla skladba nahrána na kazetu, ale ve finále vše zůstalo tak jak bylo, aby se zachovala ta naturálnost nahrávky.

"The Orphan"
Nádherná skladba, ve které je použitý jako další nástroj West Los Angeles Christian Academy Children´s Choir – dětský sbor. Duet Shortera a deseti členů tohoto sboru.

"Sightseeing"
Jediná skladba, pod kterou je podepsán Whorter sám. Oblíbená u Petera Erskina. Mezihra vznikla tak, že Jaco a Peter blbnuli když tvořili mezihru. Skutečně výtečná tečka za skvělým albem, které po právu získalo Grammy za nejlepší jazz-rockové album v roce 1979.

Je velmi škoda, že je v dnešní době na tuto kapelu zapomínáno. Minulý rok zemřel Joe Zawinul, takže reunion se pořádat nebude, ale i tak by neměla zmizet v propadlišti dějin. Tohle album prostě dokazuje, co všechno je schopen člověk zahrát na živo na koncertu bez všelijakých kudrlinek. Kdo zná, ví, o čem mluvím.

sestava: Peter Erskine – bicí, Jaco Pastorius – baskytara, bicí v "8:30" a "Brown Street", Wayne Shorter – tenorsaxofon, sopransaxofon, Erich Zawinul – perkuse v "Brown Street", Joe Zawinul – baskytara, klávesy, vocoder, West Los Angeles Christian Academy Children's Choir – zpěv v "The Orphan"
produkce: Joe Zawinul, Jaco Pastorius
nahráno: leden-únor 1979
čas: 71:34
země původu: USA
styl: jazz
odkaz: www.zawinulonline.org
tracklist:
1. Black Market
2. Scarlet Woman
3. Teen Town
4. A Remark You Made
5. Slang
6. In a Silent Way
7. Birdland
8. Thanks for the Memory
9. Medley: Badia/Boogie Woogie Waltz
10. 8:30
11. Brown Street
12. The Orphan
13. Sightseeing

Hodnocení

autor:

100 %

čtenáři:

zatím nehodnoceno


Diskuze

Cekem příspěvků: 6

Štěpán Šime...18.03.09 | 10:51:13
Ondrajs25.02.09 | 10:26:50
Jan Škarka27.02.09 | 12:27:48
Miroslav Med25.02.09 | 10:18:33
bubák17.03.09 | 09:32:37
Miroslav Med17.03.09 | 10:46:03

Nejnovější diskuze

THE CRAZY WORLD OF ARTHUR BROWN - Zim Zam Zim

Schneider anonym
09.09.16 | 16:35:27

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Petr anonym
21.02.16 | 14:42:59

MOTÖRHEAD - Motörizer

Jaroslav Burda
29.12.15 | 09:38:06

CLANNAD - Legend (Robin of Sherwood soundtrack)

Oblu anonym
12.12.15 | 07:55:33

MOTÖRHEAD - Motörizer

Jaroslav Burda
12.11.15 | 21:33:10

PRAŽSKÝ VÝBĚR - Běr

Olda anonym
27.05.15 | 21:42:20

FLAMENGO - Kuře v hodinkách

Jarda Balcar anonym
12.03.15 | 15:08:37

OLYMPIC v Lucerně

Petr anonym
31.01.15 | 20:40:42

Robert Plant - Lullaby and... The Ceaseless Roar

venca anonym
21.01.15 | 21:02:27

Robert Plant - Lullaby and... The Ceaseless Roar

Štěpán Šimek
14.01.15 | 15:20:26

Více

Facebook   MySpace   YouTube