Novinky | Videa

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

RED HOT CHILI PEPPERS v ČR

29.08.16

Více

Echoes

Persistence tour 2017

Persistence tour 2017

20.01.17 | 19:00 hod.

Live - nejbližší akce

Persistence tour 2017

20.01.17 | 19:00 hod.

Více | Přidat koncert

Recenze

The Dave Brubeck Quartet - Time Out

The Dave Brubeck Quartet - Time Out

1959 Columbia Records

Od vydání tohoto legendárního alba uplynulo padesát let a otázka zní, zda nám má stále ještě co nabídnout? Odpověď je zřejmá: samozřejmě ano a ještě dlouho bude. I kdyby to bylo jen kvůli jednomu z nejprodávanějších jazzových singlů v historii napsaném v 5/4 rytmu "Take Five".

Rok 1959 byl velmi plodný na velká jazzová alba. Vyšla deska "Kind of Blue" Milese Davise, "The Shape of Jazz to Come" Ornetta Colemana, "Mingus Ah Um" Charlese Minguse, "Portrait in Jazz" Billa Evanse nebo "Giant Steps" Johna Coltrana. A deska "Time Out" mezi ně po právu patří. Nemalý podíl na úspěchu alba měl i producent Teo Macero, který je zodpovědný například za některé nejdůležitější nahrávky Milese Davise.

Neobvyklost nahrávky spočívá v pro jazz exotických rytmech jako je 9/8 nebo již výše zmíněný 5/4. To bylo nejspíše důvodem, proč bylo album původně realizováno jako experiment. I tak ale obdrželo negativní kritiky ze strany některých hudebních recenzentů, kdy výtky byly směřovány hlavně k manipulaci s jazzovými rytmickými základy. Fanouškům však tento koktejl zachutnal a to se i projevilo na prodejnosti nahrávky.

Album netěží pouze z experimentu, ale i z dynamické interakce mezi klavíristou Davem Brubeckem a saxofonistou Paulem Desmondem, jehož expresivní hraní na dechový nástroj zde vytváří jeden z nejnezapomenutelnějších zážitků zaznamenaných na vinylu. Vrcholy alba jsou úvodní "Blue Rondo à la Turk", kde se turecké rytmy setkávají s jazzovou rytmikou, slavná "Take Five" a v těsném závěsu i "Three to Get Ready". Zbylé skladby netvoří hudební vatu, ale působí jako jemné potěšení.

Album, které vás nepřestane nutit se pohybovat do jeho rytmu. Povinnost pro každého milovníka jazzu.

sestava: Dave Brubeck – klavír, Paul Desmond – alt saxofon, Eugene Wright – kontrabas, Joe Morello – bicí
produkce: Teo Macero
studio: Columbia's 30th Street Studio, NYC
čas: 38:35
země původu: USA
styl: jazz
odkaz: www.davebrubeck.com
tracklist:
1. Blue Rondo à la Turk
2. Strange Meadow Lark
3. Take Five
4. Three to Get Ready
5. Kathy's Waltz
6. Everybody's Jumpin'
7. Pick Up Sticks

Hodnocení

autor:

100 %

čtenáři:

90 %

hodnotilo: 5


Diskuze

Cekem příspěvků: 1

Filip Dombrovsk...28.12.09 | 16:08:11

Nejnovější diskuze

THE CRAZY WORLD OF ARTHUR BROWN - Zim Zam Zim

Schneider anonym
09.09.16 | 16:35:27

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Petr anonym
21.02.16 | 14:42:59

MOTÖRHEAD - Motörizer

Jaroslav Burda
29.12.15 | 09:38:06

CLANNAD - Legend (Robin of Sherwood soundtrack)

Oblu anonym
12.12.15 | 07:55:33

MOTÖRHEAD - Motörizer

Jaroslav Burda
12.11.15 | 21:33:10

PRAŽSKÝ VÝBĚR - Běr

Olda anonym
27.05.15 | 21:42:20

FLAMENGO - Kuře v hodinkách

Jarda Balcar anonym
12.03.15 | 15:08:37

OLYMPIC v Lucerně

Petr anonym
31.01.15 | 20:40:42

Robert Plant - Lullaby and... The Ceaseless Roar

venca anonym
21.01.15 | 21:02:27

Robert Plant - Lullaby and... The Ceaseless Roar

Štěpán Šimek
14.01.15 | 15:20:26

Více

Facebook   MySpace   YouTube